Promoties & bonussen

Vijf van de beste momenten van WK 18

Aan de start van het toernooi moet FIFA nerveus zijn geweest over hoe het WK in Rusland zou gaan verlopen. In de aanloop naar het toernooi werd de media gedomineerd door verhalen over politiek, racisme, hooliganisme, seksisme en homofobie. Het zou wel eens geweldig mis kunnen zijn gegaan voor FIFA, maar vanuit een voetbalperspectief was het een prachtig WK dat velen van ons lang in het geheugen gegrift zal blijven.

Hier kijken we naar vijf van de beste momenten van WK 18.

Spanje vs Portugal, late goals, een hattrick – het wereldkampioenschap begint echt

Dit was een van die klassieke WK-wedstrijden tussen twee rivalen, en we hoefden alleen maar te wachten tot dag 2 van het toernooi. Iberische rivalen, Portugal en Spanje, ontmoetten elkaar in het Fisht Olympisch Stadion in Sochi in een wedstrijd die Cristiano Ronaldo’s aankomst op het toernooi inluidde.

Hij prijkte al snel op het scorebord, slechts vier minuten nadat Portugal een penalty kreeg na een val van de Real Madrid aanvaller, die opstond om de strafschop te geven. Spanje heeft echter na 25 minuten gelijkspel gemaakt dankzij een uitstekende lage schop van Diego Costa. In een vrije eerste helft stond Portugal voor rust weer vooraan, want een schot van Ronaldo glipte op de een of andere manier onder David de Gea in de Spaanse goal om de Europese kampioenen aan de pauze aan kop te zetten.

De tweede helft van de wedstrijd ging al goed van start, waarbij Spanje tweemaal scoorde en met 3-2 aan leiding stond op de 60e minuut dankzij de goals van Diego Costa en Nacho. In een sprannende wedstrijd waarvan je je ogen niet kon afhouden, kwam er nog meer drama toen Portugal een vrije trap toegekend kreeg in de 88e minuut. En daar kwam Ronaldo om de bal in boog omheen de Gea te trappen, vervolledigde zijn hattrick en verzekerde een groot punt voor Portugal. Het WK was gearriveerd!

Titelverdedigers verliezen hun openingswedstrijd… opnieuw, en worden uitgeschakeld in de groepsfase

De titel verdedigen van Wereldbekerwinnaars is de afgelopen jaren steeds een zware klus geweest. Frankrijk leed in 2002, Italië in 2010, Spanje in 2014 en nu Duitsland in 2018.

De Duitsers stonden tegenover Mexico in het Luzhniki-stadion in Moskou in hun openingswedstrijd en kwamen in de competitie als een van de favorieten, vooral na het winnen van de Confederations Cup van vorig jaar.

Maar Mexico had een plan om Duitsland te bestrijden, een tactiek die we tijdens het toernooi vele malen zagen werken. Na een paar gemiste kansen doorbrak Hirving Lozano de impasse in de 35e minuut, en het zou de beslissende goal blijken te zijn. Het was de eerste grote teleurstelling van het WK en veroorzaakte blijkbaar een aardbeving in Mexico. Seismologen gingen naar Twitter om te melden dat er een aardbeving van 4,3 magnitude was gedetecteerd net nadat de goal van Lozano werd gescoord. Toeval of fan power?

Duitsland zou Zweden verslaan in hun volgende wedstrijd; maar verliest met 2-0 van Zuid-Korea om uit de competitie te gaan en op de de laatste plaats van hun groep te eindigen.

De ongelooflijke comeback van België tegen Japan

Toen België in de laatste wedstrijd van Groep G tegenover Engeland stond, hadden beide teams zich al gekwalificeerd en wisten dat wie de groep won in de tweede ronde tegen Japan moest spelen. Engeland werd verslagen door België en moest het opnemen tegen Colombia in de laatste 16. Roberto Martinez’ mannen werden bijna de laatste grote naam die verslagen werd door een relatief minder sterkere ploeg op het toernooi.

Met een 2-0 achterstand, na twee Japanse goals binnen vier minuten van de tweede helft van Genki Haraguchi en Takashi Inui, stond de ‘gouden generatie’ van het Belgische voetbal op de rand van een grandioze mislukking.

Maar toen kwamen er twee Belgische wissels, en een match die de carrière van Martinez dreigde te beëindigen werd een verhaal over een adembenemende comeback. Jan Vertonghen zorgde in de 69e minuut voor een kopbal en begon aan de comeback en 5 minuten later maakten de Rode Duivels een andere kopbal dankzij Marouane Fellaini.

Tijdens de verlenging had Japan een vrije trap en stuurden de mannen naar voren met slechts één minuut blessuretijd over. De bal ging echter in de richting van Thibaut Courtois, die een flitsende tegenaanval lanceerde, waarbij Nacer Chadli de winnende goal scoorde met nog seconden te gaan om de Japanse harten te breken en België naar een kwartfinale tegen Brazilië te sturen.

Rusland versloeg Spanje om de kwartfinales te bereiken

Spanje speelde in de tweede ronde tegen gastland Rusland, die de grote favorieten waren, om opnieuw door te gaan naar de kwartfinale van het WK. Het begon allemaal als een van de typische balbezitsprestaties van Spanje, waarbij de bal een ongelooflijke 1.114 keer werd doorgegeven. Dit waren echter de restanten van een team dat in 2010 wereldkampioen was, en ze faalden om indruk te maken op weg naar de achtste finale.

Spanje nam weliswaar in de 11e minuut een voorsprong na een eigen goal van Sergei Ignashevich, maar Rusland zorgde vlak voor rust voor een gelijkspel na een penalty van Artem Dzyuba.

Rusland had het zwaar te verduren tegen de Spanjaarden die 71 procent balbezit hadden, ze waren uitgeput maar bleven doorgaan, en zorgden voor verlenging na een 1-1 gelijkspel in 90 minuten. Ze hielden opnieuw stand en forceerden een penalty shoot-out, die ze met 4-3 wonnen om een geweldig ongenoegen te veroorzaken en een natie in extase te brengen.

Japanse en Senegalese fans ruimen stadion op

Geen hoogtepunt op het veld, maar een van de beste dingen gezien tijdens een WK. Na Japan’s uitstekende 2-1 nederlaag van Colombia in hun openingswedstrijd, bleven de Japanse fans hun reputatie van beleefdheid trouw door mee te helpen met het opruimen van de Mordovia Arena. Het leek wel een trend te worden, aangezien de Senegalese fans na hun overwinning op Polen ook opruimden. En als je dacht dat ze het alleen maar deden omdat ze gewonnen hadden – de Japanse fans deden hetzelfde na hun laatste nederlaag tegen België. De spelers bleven zelfs achter om hun kleedkamer schoon te maken!

Alle aandacht van het internationale voetbal is nu gericht op de UEFA Nations League