Promoties & bonussen

WK Finale – 2018

Alle ogen zullen gericht zijn op de Luzhniki Arena in Moskou op zondag 15 juli, waar de WK-finale van 2018 tussen Frankrijk en Kroatië zal worden gespeeld.

De Fransen komen voor de derde keer in de finale terecht, en hebben eerder al het toernooi gewonnen in 1998 toen ze Brazilië met 3-0 versloegen, en in 2006 eindigden ze als tweede na tegen Italië te hebben verloren met penalty’s. Kroatië verschijnt in hun allereerste WK-finale ooit, nadat ze eerder in 1998 de beste finish hadden behaald op de derde plaats.

Hoe Frankrijk daar geraakt is

Frankrijk kwalificeerde zich vanaf de groepsfase als winnaar van Groep C na overwinningen op Australië (2-1), Peru (1-0) en een gelijkspel met Denemarken (0-0). Ze werden vervolgens betrokken bij een van de beste wedstrijden van het toernooi tegen Argentinië in de tweede ronde, en versloegen hen met een ongelofelijke 4-3 overwinning om het tegen Uruguay op te nemen in de kwartfinales.

In de laatste vier confronteerde Frankrijk de Zuid-Amerikanen in het Nizhny Novgorod Stadion en vaarde de halve finale in na een kopbal van Raphaël Varane in de 40e minuut, gevolgd door een fortuinlijke aanval van Antoine Griezmann op het uur, om de Fransen een comfortabele 2-0 overwinning te geven.

Ze stonden vervolgens tegenover België in het Saint-Petersburg Stadium om te strijden voor een plaats in de finale. Dit was een langverwachte wedstrijd tussen twee van de meer getalenteerde teams in het toernooi. België maakte de betere start en kon doorgegaan zijn door twee de inspanningen van Eden Hazard – maar de Fransen werden sterker in de loop van de match, dankzij de vaardigheid en snelheid van Kylian Mbappe. Maar het resultaat was beslist met een hoekschop van Samuel Umtiti om zo de plaats van Frankrijk te boeken in de finale van zondag.

Hoe Kroatië daar geraakt is

Kroatië verliet de groepsfase door groep D te winnen dankzij drie overwinningen tegen Nigeria (2-0), Argentinië (3-0) en IJsland (2-1). Ze stonden vervolgens tegenover Denemarken in de tweede ronde in een wedstrijd die met 1-1 eindigde en verlenging en penalty’s nodig had. Kroatië heeft het voor elkaar gekregen om een dramatisch 3-2 penalty shoot-out succes te behalen om gastland Rusland te trotseren in de kwartfinales.

Ze stonden tegenover de Russen in het Fisht Olympisch Stadion in Sochi met opnieuw een spannende climax. Aan de rust stonden beide teams op 1-1 nadat Rusland de leiding had genomen door een goal van Denis Cheryshev in de 31e minuut. Acht minuten later werd deze prestatie overtroffen door Andrej Kramaric, en zonder verdere goals tot aan het einde van de gewone speeltijd, waarna de verlenging begon. Kroatië nam uiteindelijk de leiding na 101 minuten voetbal dankzij Domagoj Vida, maar de Russen sloegen terug na slechts vijf minuten in de verlenging met een goal van Mario Fernandes waardoor de penalty’s begonnen. Kroatië was opnieuw succesvol tijdens de penalty shoot-out, schakelden de gastheren uit met 4-3, en gingen zo door naar de halve finale tegen Engeland.

De laatste vier wedstrijden vonden plaats in de Luzhniki Arena, het toneel van de finale van zondag – maar het was Engeland die in de 5e minuut een vroege voorsprong nam door een vrije trap van Kieran Trippier. Echter, Kroatië bracht het duel op een gelijke stand tijdens de 68e minuut met een kopbal van Ivan Perisic en zorgde voor verlening. In een gespannen wedstrijd was het Kroatië die de cruciale doorbraak maakte in de 109e minuut dankzij een aanval van Mario Mandzukic om een eerste WK-finale voor de Kroaten veilig te stellen.

De favorieten

De Fransen gaan de finale in als favorieten om de trofee voor de tweede keer mee naar huis te nemen. De wedstrijden met verlenging, kunnen Kroatië misschien inhalen en met Kylian Mbappe en Antoine Griezmann, heeft Frankrijk een goede frontlinie.