Zestien teams blijven over in dit seizoen van de Europese Champions League, allemaal met de hoop om de beroemde Europese trofee in het Oekraïense NSC Olimpiysky Stadium in Kiev in de wacht te slepen, op 26 mei 2018.

Het 63ste seizoen van Europa’s beste voetbaltoernooi voor clubs, heeft tot nu toen 96 van de 125 matchen voltooid, met resterende ploegen uit Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Portugal, Spanje, Zwitserland, Turkije en de Oekraïne.

Hier zijn de belangrijkste statistieken van de 2017/2018 competitie, tot nu toe.

Goals

Gedurende de 96 wedstrijden dit seizoen, hebben de fans kunnen genieten van 306 goals. Dat maakt een gemiddelde van 3.19 goals per match, of 1 goal om de 28 minuten.

Wedstrijden – 96

Goals – 306

Gemiddeld aantal goals per match – 3.19

Ploegen met de hoogste score

Paris St Germain is tot nu de ploeg met de hoogste score in de competitie, met 25 doelpunten in 6 wedstrijden en een gemiddelde van 4.17 goals per wedstrijd. Hierna volgt Liverpool met 23 doelpunten in 6 wedstrijden, hetgeen een gemiddelde van 3.83 goals per wedstrijd maakt. Van alle ploegen die nog in de competitie zijn, hebben Shakhtar, Roma en Barcelona de meeste vooruitgang gemaakt, ondanks het feit dat ze maar 9 doelpunten scoorden, terwijl Juventus de ploeg is met de laagste score, overgebleven in het toernooi, met slechts 7 doelpunten.

Napoli en Leipzig scoorden beiden elk 11 goals, maar sloegen er niet in om tot in de knock-out fase te geraken.

Topscorers

Real Madrid’s, Cristiano Ronaldo, is de topscorer dit jaar in de Champions League, hij scoorde 9 keer in 6 wedstrijden. Zes goals elk voor Paris’s Edinson Cavani en Neymar heeft het Franse team geholpen om topscorer in de wedstrijd te worden, terwijl Harry Kane van Tottenham, en Wissam Ben Yedder van Sevilla, ook 6 doelpunten wisten te scoren voor hun clubs.

Ploegen met het meest aantal pogingen

Alhoewel Paris de ploeg is met de hoogste score, hebben zij hun 25 doelpunten behaald in slechts 97 pogingen. De op een na hoogst scorende ploeg, Liverpool, had veruit het meest aantal pogingen, en wist 23 keer te scoren in 118 pogingen.

Liverpool 118 pogingen

Bayern Munich 109 pogingen

Chelsea 101 pogingen

Real Madrid 100 pogingens

Paris 97 pogingen

Ploegen met de meest aantal totale pogingen

De meerderheid van de doelpunten tijdens de competitie werden gescoord tussen 61 – 75 minuten en 76 – 90 minuten. Er waren een veel vroege doelpunten in wedstrijden, waarvan er 93 gescoord werden in de eerste 30 minuten, en 11 tijdens de blessuretijd aan het einde van de wedstrijden.

Omdat we nog maar aan het begin van de knock-out fase van het toernooi zitten, werden er geen doelpunten gescoord in de verlenging.

Balbezit en pass-voltooiing

Barcelona heeft het meeste balbezit gehad tijdens de wedstrijd dit jaar, genietend van 63% tijdens hun 6 wedstrijden. Sevilla en Man City volgen hier vlak achter met 60% balbezit, terwijl Real Madrid 59% en Bayern Munich 57% bezit hadden.

Barcelona 63% balbezit

Sevilla 60% balbezit

Man City 60% balbezit

Real Madrid 59% balbezit

Bayern Munich 57% balbezit

Het team met het beste pass-voltooiing record in het toernooi is Man City, met 90%. Barcelona, Real Madrid en Paris St Germain hebben 89% van hun passen voltooid, Bayern Munich pronkt met 88%.

Man City 90% pass-voltooiing

Barcelona 89% pass-voltooiing

Paris 89% pass-voltooiing

Real Madrid 89% pass-voltooiing

Bayern Munich 88% pass-voltooiing

De favorieten

Er is een duidelijk patroon waarbij dezelfde clubs aan de top van deze statistieken staan. Daarom behoren velen tot de favorieten om het toernooi te winnen.

Als we de knock-out fase ingaan, zullen de teams tegen elkaar spelen met heen-en terugmatch, de winnaars zullen hun plaats innemen in de kwartfinales.